Olej sezamowy – skarb prosto z natury

Olej sezamowy powstaje z tłoczenia na zimno nasion sezamu. Zdrowotne właściwości tej rośliny znane były ludziom już od starożytności. Z Indii sezam trafił do innych krajów Azji, na Bliski Wschód, a także do Afryki. W XVII wieku stał się znany w Stanach Zjednoczonych, a współcześnie jest szeroko ceniony na całym świecie. W Polsce popularne są raczej ziarna sezamu dodawane do panierki i spożywane w postaci zdrowych batoników. Warto jednak zapoznać się z właściwościami jego płynnej formy, ponieważ w trendzie na zdrowe oleje sezam zajmuje wysokie miejsce. Ma on wiele zastosowań zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz w kosmetyce.

Skład oleju sezamowego

Olej sezamowy zawiera tłuszcze, białko, węglowodany i błonnik. Oczywiście zawiera najwięcej tłuszczy, spośród których wyróżniamy wielonasycone, jednonasycone i nasycone. Te ostatnie są uznane za szkodliwe, ale olej posiada ich niewiele. Oprócz tego zawiera bardzo cenne dla organizmu witaminy (tiamina, witamina A, E, B6, K, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy) oraz minerały ( wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, sód i potas). Znajdujące się w składzie inne, wartościowe składniki jak fitosterole i sezamolina mają również pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Medyczne zastosowanie oleju sezamowego

Bogaty skład nasion sezamu sprawia, że wytłoczony z nich olej pomaga zwalczać różne schorzenia zdrowotne. Właściwości lecznicze pomagają w przypadku:

– anemii – zawarte w nim żelazo hamuje to schorzenie;

– chorobach układu krążenia – fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu, a sezamolina obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów;

– ochronie przed cukrzycą – zmniejsza poziom glukozy w osoczu dzięki magnezowi i innym składnikom;

– nowotworów – sezamolina powoduje apoptozę (śmierć) komórek rakowych, a lignany hamują rozwój nowotworów hormonozależnych, zwłaszcza piersi i prostaty;

– schorzeń układu kostnego – cynk i wapń chronią kości oraz leczą reumatoidalne zapalenie stawów;

– zaparć – błonnik w sezamie usprawnia pracę układu pokarmowego;

– problemów ze zdrowiem zębów – olej użyty do płukania jamy ustnej zabija bakterie Streptococcus mutans, które powodują próchnicę zębów.

Kosmetyczne zastosowanie oleju

Z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości olej ten sprawdzi się również w pielęgnacji ciała i włosów. Jest korzystny dla posiadaczek suchej cery, którą odpowiednio nawilży i odżywi. Zawarte w nim przeciwutleniacze działają przeciwstarzeniowo, a cynk wzmaga produkcję kolagenu, jednego z podstawowych składników skóry. Sezam nie nadaje się jednak do cery naczynkowej, ponieważ ją rozgrzewa.

Olej ten wpłynie pozytywnie również na włosy, gdyż ma właściwości nawilżające, wygładzające i wzmacniające. Warto włączyć go do pielęgnacji w postaci maski nakładanej 1 – 2 razy w tygodniu.

Zwolenniczki naturalnych kosmetyków mogą używać tego oleju do demakijażu cery lub masażu całego ciała. W obu przypadkach sezam nawilży skórę i nada jej pięknego blasku.

Kuchenne zastosowanie oleju sezamowego

Z uwagi na niską temperaturę dymienia ten olej nie nadaje się do smażenia. Poza tym w wysokiej temperaturze traci swoje zdrowotne właściwości. Znacznie lepiej będzie dodać olej sezamowy do sałatek, past i potraw gotowanych. Nada potrawom lekko orzechowy smak.